Het corona-virus en jeugdvakanties: al jouw vragen beantwoord - | Kriebels & Kuren

Het corona-virus en jeugdvakanties: al jouw vragen beantwoord

Gaan de jeugdvakanties tijdens de zomervakantie door?

Op het overlegcomité van 23/04 werd er door de regering beslist dat alle jeugdvakanties met overnachting kunnen doorgaan tijdens de zomervakantie. De vakanties kunnen georganiseerd worden in bubbels van maximaal 100 deelnemers mits het volgen van het protocol. De meeste K&K vakanties worden georganiseerd in bubbels van maximaal 50 deelnemers inclusief begeleiding.  

Welke maatregelen treft K&K om de vakanties veilig te houden?

We hebben besloten om in 2021 de bubbelwerking sowieso voort te zetten. Daarnaast volgt K&K de richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad op de voet en past zij haar werking hier continu op aan. Hier vind je terug welke inspanningen er momenteel worden geleverd.

Wat als de zomervakantie niet kan doorgaan?

Voor het erkend jeugdwerk bestaan er tijdens de corona crisis afzonderlijke protocollen. Code rood in het jeugdwerk betekent dat we onze jeugdvakanties moeten annuleren.

Indien de zomervakantie omwille van een nieuwe coronagolf niet kan doorgaan, zullen de betaalde gelden worden terugbetaald.

Wat is de procedure indien een kind ziek wordt tijdens een binnenlandse K&K vakantie?

Samen met de overheid hebben we hiervoor een noodprocedure opgesteld met als doel de veiligheid van alle deelnemers te waarborgen. U kan dit stappenplan hier downloaden.

Wat is de procedure indien een kind ziek wordt tijdens een binnenlandse SPORTIEVAK vakantie?

Samen met de overheid hebben we hiervoor een noodprocedure opgesteld met als doel de veiligheid van alle deelnemers te waarborgen. U kan dit stappenplan hier downloaden. 

Is mijn kind voldoende verzekerd?

Corona valt onder de verplichte ziekteverzekering van de deelnemer/ouder zelf.

Mijn kind is reeds ingeschreven voor de zomervakantie, ik wil deze reis annuleren. Welke kosten zijn daaraan verbonden?

Kriebels & Kuren doet er alles aan om aan alle opgelegde voorwaarden en regels te voldoen. We willen de kinderen en jongeren enkel ontvangen op onze vakanties als dit op een veilige en aangename manier kan. Zolang de coronacrisis aanhoudt versoepelen wij de annuleringsvoorwaarden.

We begrijpen dat sommige ouders of sommige kinderen/jongeren zelf bezorgd zijn en een jeugdvakantie niet zien zitten dit jaar. We willen dat iedereen zich goed voelt op vakantie. Daarom kunnen alle deelnemers, ongeacht het feit of de bestemming aangeboden kan worden of niet, een beroep doen op een gratis annulering. Dit wil zeggen dat het volledige inschrijvingsgeld wordt terugbetaald.

Welk voorschot moet ik voor de reservatie van een zomervakantie betalen? Wat als de zomervakantie niet kan doorgaan omwille van Corona?

Voor de reservatie van een zomervakantie hoef je slechts 10% voorschot te betalen. Indien de zomervakantie omwille van een nieuwe coronagolf niet kan doorgaan, zullen de betaalde gelden worden terugbetaald.

Hoe zit het met de handhygiëne?

We zetten op vakantie extra in op handhygiëne. Monitoren nemen de kinderen op regelmatige tijdstippen mee om de handen met water en zeep te wassen, zoals de virologen het voorschrijven.

Hoe zetten de ouders de kinderen af?

Ouders behoren niet tot de bubbel en mogen niet in contact komen met de andere deelnemers binnen deze bubbel. Hoe de bubbels fysiek georganiseerd worden verschilt van bestemming tot bestemming. Op voorhand word je als ouder voldoende geïnformeerd over in welke bubbel je kind zit en waar je hem/haar kunt afzetten. Het onthaal zal telkens via een Kiss & Ride systeem georganiseerd worden. Ouders mogen het vakantiedomein en gebouw niet betreden. 

COVID-coördinator

De corona-coördinator voor K&K vzw is Siska Entbrouxk. Zij is voor, tijdens en na de activiteit het aanspreekpunt voor de opvolging van de verschillende veiligheidsmaatregelen. Zij zal contactcenters informeren wie ze moeten contacteren indien nodig.
Tijdens de kantooruren kan u haar bereiken op 03-201 84 72 en in dringende gevallen kan dit via 0468-25 26 17.

Mijn kind gaat op reis naar het buitenland

Voor de buitenlandse vakanties zijn we afhankelijk van de modaliteiten rond reizen in Europa en de regels ter plaatse. We verwijzen graag naar een handige website: https://reopen.europa.eu/nl/

De meeste landen zijn ondertussen aangesloten bij het EU Digital Covid Certificaat. Om dit certificaat te verkrijgen kan je kiezen uit volgende zaken:

 1. Bewijs van volledige vaccinatie
 2. Negatief resultaat van een covid-19-test. Er worden verschillende tests aanvaard
  • Zowel PCR als Rapid Antigen tests worden geaccepteerd (GEEN ZELFTEST)
  • Geldigheid: afhankelijk van de bestemming
 3. Herstel certificaat (voor wie genezen is van covid-19)

Je kan dit EU Digital COVID-certificaat downloaden via https://www.mijngezondheid.belgie.be/#/
De ouder waarbij de deelnemer ten laste staat meldt zich aan op dit platform en kan de gegevens van zoon/dochter raadplegen. Ook de gratis PCR test moet je via dit platform aanvragen.

Belangrijk om weten: de regels zijn veranderlijk en variëren per land. Het is zeer belangrijk dat ingeschreven deelnemers de mailbox goed in de gaten houden om onze updates te volgen. 

Informatie over de heenreis

Spanje

Volg via deze link de laatste update voor Spanje.
De bestemmingen Malgrat de Mar, Pineda de Mar en Blanes bevinden zich in Catalonië. De bestemming Escalona in de regio Aragon.
Spanje vraagt op dit moment geen bewijs voor wie uit een groene zone komt (bv. Vlaanderen). MAAR aangezien we met de bus door Frankrijk rijden moeten alle deelnemers wél in het bezit zijn van het EU Digital Covid Certificaat aangezien dit verplicht is om Frankrijk door te rijden.
Geen geldig EU Digital Covid Certificaat = niet op de bus.

Italië

Volg via deze link de laatste update voor Italië.
De bestemmingen Altrei en Ledro bevinden zich in Trente. De bestemming Cesenatico in de regio Forli Cesena.
Italië vraagt dat alle reizigers in het bezit zijn van het EU Digital Covid Certificaat. Geen geldig bewijs = niet op de bus.
Belangrijk: neem voor de heenreis een FFP2 mondmasker mee (doorreis Duitsland en Oostenrijk).

Oostenrijk

Volg via deze link de laatste update voor Oostenrijk.
De bestemming Radstadt bevindt zich in de regio Salzburg.
Oostenrijk vraagt dat alle reizigers in het bezit zijn van het EU Digital Covid Certificaat. Geen geldig bewijs = niet op de bus.
Belangrijk: neem voor de heenreis een FFP2 mondmasker mee (verplicht in Duitsland en Oostenrijk).

Nederland

Volg via deze link de laatste update voor Nederland.
De bestemmingen Cadzand en Aagtekerke bevinden zich in Zeeland. Markelo is deel van de regio Overijsel en Soerendonk van regio Noord-Brabant.
Nederland vraagt op dit moment geen bewijs voor wie uit een groene zone komt (bv. Vlaanderen).

Algemene maatregelen bij terugreis

Op dit moment zijn volgende regels van toepassing als de groep terug in België aankomt:

-12 JAAR (tot en met 11) +12 JAAR (vanaf 12)

Kinderen -12 jaar zijn vrijgesteld van testing bij aankomst in België, ook wanneer ze uit een rode zone terugkeren. Ze moeten niet in quarantaine.

Wie zich ziek voelt of symptomen van Covid-19 vertoont laat best uit voorzorg een test afnemen.

Jongeren +12 jaar die terugkeren uit een rode zone moeten bij aankomst in België op dag of dag 2 een PCR-test laten afnemen. Tot het testresultaat bekend is, blijf je in quarantaine. Is het resultaat negatief, hoef je niet verder in quarantaine te blijven.

Uitzonderlijk kunnen zones ook geclassificeerd worden als zones met heel hoog risico. In dat geval geldt voor iedereen een verplichte quarantaine van 10 dagen met PCR-test op dag 1 en dag 7.

Terugkeren uit zone oranje of groen: geen test of quarantaine nodig. Wie zich ziek voelt of symptomen van Covid-19 vertoont laat best uit voorzorg een test afnemen.

 

Een handig overzicht van de kleurcodes te raadplegen bij terugreis vind je via onderstaande link:
Kleurcodes per land | Coronavirus COVID-19 (info-coronavirus.be)

Deelnemers die zijn ingeschreven worden via mail op de hoogte gehouden.

BELANGRIJK SPANJE:

Tijdens de terugreis, rijdt onze bus door Frankrijk. Om de Franse grens over te mogen, hebben alle deelnemers een bewijs van negatieve test nodig. Om dit in orde te maken hebben we een mobiel testcentrum gereserveerd om de testen in het hotel te laten afnemen. De kostprijs van deze test schommelt tussen € 25 en € 60.

Wie een bewijs van volledige vaccinatie of een herstelcertificaat heeft hoeft voor de terugreis niet getest te worden in het hotel.

Wat als mijn kind ziek wordt in het buitenland?

Wat als je kind ziek wordt in Italië, Oostenrijk, Spanje?

Wordt je kind ziek tijdens de vakantie?
Bij symptomen van Covid-19 zal je kind ter plaatse een test moeten afleggen en contacteren we jou als ouder in verband met de verdere stappen:

 1. Bij een positieve test
  • Mag je kind niet meer reizen.
  • Een plaatselijke arts bepaalt de lengte van de quarantaine.
  • We richten ter plaatse een quarantaine ruimte in waar je kind de quarantaine kan uitzitten.
  • We organiseren een verlengd verblijf en latere terugkeer (indien nodig), en we contacteren je om de verdere stappen te bespreken.
  • Opgelet: We rekenen tijdens deze corona-periode op de verantwoordelijkheid van de ouders om kinderen die positief testen, op te vangen in het buitenland. Dit in het geval als de lengte van de quarantaine langer duurt dan de oorspronkelijke vakantieperiode.
 2. Hoogrisicocontacten = kinderen die samen op de kamer slapen met een kind dat positief test
  • Moeten ook ter plaatse getest worden
  • Indien ze positief testen gelden dezelfde quarantaineregels zoals hierboven

In Spanje worden alle deelnemers getest voor de terugreis (doorreis door Frankrijk vereist negatieve test). Wanneer een deelnemer op dat moment positief test, maar geen ziekte symptomen vertoont, gelden dezelfde regels als bij een zieke deelnemer:

Wat als je kind ziek wordt in Nederland?

Op onze vakantiebestemmingen in Nederland geldt hetzelfde stappenplan bij ziekte zoals dat ook op onze Belgische bestemmingen wordt toegepast.
Samen met de overheid hebben we een noodprocedure opgesteld met als doel de veiligheid van alle deelnemers te waarborgen. U kan dit stappenplan hier downloaden.